Společnost pro plánování rodiny a sexuální výchovu

Poradna - antikoncepce

Vysazení antikoncepce před početím - otázky a odpovědi

Dobrý den Chtěla jsem se zeptat, je mi 27 let, 12 let jsem brala antikoncepci zn. Minisiston a s přítelem plánujeme miminko.Je lepší nechat tělo pročistit po vysazení anitkoncepce nebo zda se hned pokoušet o početí?Pokud ano jaká je pravděpodobnost.
Děkuji a přeji pěkný den
Po vysazení nemusíte na nic čekat, Při plánovaném početí se doporučuje preventivní užívání kyseliny listové nebo např. "prekoncepčně" laděný přípravek Calibrum babyplan. Kyselina listová se potom užívá ještě i v prvním trimestru těhotenství. Prof. MUDr. Pavel Calda
 www.abctehotenstvi.cz
 

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaký máte názor na vysazení HA před plánovaným otěhotněním. Ptala jsem se dvou gynekologů a každý radil něco jiného. Jeden - vysaďte pár měsíců předem, aby se tělo "očistilo", druhý radil - okamžitě po vysazení se klidně snažte otěhotnět. jsou nějaké výzkumy v tomto směru /např. vady plodu, problémy v těhotenství, pokud otěhotníte ihned po vysazení/? děkuji
 
Ten lékař, který vám radil několik měsíci na "očistění" těla od hormonů bohužel nemá pravdu. Otěhotnět můžete okamžitě po vysazení hormonální antikoncepce hned v následujícím cyklu bez jakéhokoliv nebezpečí pro průběh těhotenství a plod.
 MUDr. Radim Uzel


Dobrý den,
 chtěla bych od Vás radu, brala jsem 10 let v kuse antikoncepci - již od 16 let. a nyní s přítelem plánujeme dítě. každý mě straší, že budu mít problém otěhotnět, protože tak dlouho se antikoncepce nebere. Já jsem už tak vystrašená, že čtu veškeré články na webu a jsem zmatená. Vysadila jsem antikoncepci v březnu do týdne jsem dostala normální menstruaci - cca 10.3. - pak přišla další menstruace 6.4. , která trvala 3 dny a dnes 23.4. nějak divně špiním. mám menstruaci - promiňte ty detaily, ale je to jako sopel. jako nějaké lepidlo. sliz nebo co s příměsí krve a když si dám vložku, tak nic na ni nemám, když tampon, tak je zbarvený skoro do hnědočervené barvy. nevím, co to je. ale je to divné. Nechráněný sex jsem měla 2x, kdy jsme se pokoušeli o dítě, ale po dnešním těhotenském testu z lékárny byl negativní, tak se chci zeptat, zda je normální tak po sobě "asi tzv. špinění" a také zda je nor mální tento průběh. Dále by mě zajímalo, jak dlouho mi může trvat než otěhotním, mám se bát, když mi každý říká, že minimálně rok to bude trvat? existuje něco na podporu otěhotnění? četla jsem, že je třeba počítat ovoluční dny - ale nechci nic vypočítávat - nevěřím moc tomu. a také bych se chtěla zeptat, zda je pravda, že po tak dlouhé době můžu mít problém s tím, aby mi ovoluce vůbec přišla. Moc vám děkuji za odpověď.

Dobrý den,

dotazů máte opravdu požehnaně, ale přesto se pokusím Vám na ně odpovědět. Správně by Vás o tom všem měl informovat Váš gynekolog, případné podrobnosti bude určitě vhodné probrat s ním. Nezáleží vůbec na tom, jak dlouho antikoncepci berete. některé ženy mají problém s cyklem a ovulací i po půlročním užívání, jiné nemají potíže ani po 20 letech. Je to tak, že zhruba 1/5 žen po vysazení antikoncepce ovuluje okamžitě, hned v prvním cyklu, a vše funguje tak jak má, dokonce je i snadnější u nich otěhotnět, než za jiných okolností. U většiny to zhruba 1-2 měsíce trvá, než vaječníky začnou opět normálně pracovat. To, co popisujete jako "sopel s nahnědlým zbarvením" je nejsp íše ovulační hlen s ovulačním krvácením, někdy se v prvních ovluačních cyklech vyskytuje, a to i u žen, které jej nikdy předtím neměly. Po vysazení atk se tedy můžete snažit o početí hned, ale většinou to hned nejde. Dobré je ověřit, zda dochází k ovulaci (například ovulační testy z lékárny nebo ultrazvukem u svého gynekologa) a pokud ano, můžete klidně i půl roku nebo rok počkat. Pokud se to nepodaří, je namístě pomoc lékařů. Navíc jestli Váš partner měl varikokélu, může mít i snížený počet či pohyblivost spermií, proto by bylo preventivně vhodné vyšetření spermiogramu, které lze mimo jiné provést na našem pracovišti (viz www.sexuolog.net) nebo jinde (např. Se xuologický ústav v Apolinářské v Praze). Je to dobré vědět, ať víte, jestli má smysl čekat. Kvasinky 2x do rokaani streptokok v krku by na Vaše otěhotnění vliv mít neměly.

Přeji pěkný den MUDr. Pavel Turčan

Dobrý den chtěla bych se optat. Před dvouma měsícem mi muj lékař zmenil antikoncepci z (chloe) na (natalya). S partnerem planujem miminko je potřeba po vysazení antikoncepce třeba nějaky čas na rekonvalescenci mého těla nebo mužeme se hned po vysazeni antikoncepce pokoušet o miminko? Pokud je potřeba nejaky čas po vysazení jak dlouho.


Čekat není třeba - počítejte s tím, že se nemusí těhotenství hned podařit, někdy tělu chvíli trvá, než začne normálně fungovat. Někteří lékaři doporučují počkat na první "normální" menstruaci - tedy druhé krvácení po vysazení - kvůli možnosti přesněji určit termín porodu.
Mgr. Zuzana Prouzová

 


Dobrý den, přečetla jsem si Vaše rady na dotazy ohledně otěhotnění ihned po vysazení antikoncepce, chtěla bych se jen přeptat, zda je možné takto postupovat (vysadit antikoncepce a pokoušet se otěhotnet) i po vysazení pilulek VREYA. děkuji mnohokrát a s přáním hezkého dne, Petra

Vreya je kopií originálního produktu Diane 35. U preparátů tohoto typu je v tabletě mimo estrogenní složky přítomen i antiandrogen (= látka působící proti mužským pohlavním hormonům) jménem cyproteronacetát, který je schopen negativně ovlivnit rané fáze těhotenství. Proto při selhání užívání kontraceptiv s cyproteríonacetátem je obvykle doporučováno umělé přerušení těhotenství - na rozdíl od jiných kontraceptiv, kde je na místě pouze zvýšené sledování průběhu gravidity. Při otěhotnění v prvním cyklu po vysazení antikoncepce již tento vliv není a tak není důvod k obavám. Připomínám - pravd podobnost početí na jeden cyklus je 6 - 8% při pravidelném cyklu a pravidelném nechráněném styku.
MUDr.M.Havlín



Dotazy do poradny zasílejte, prosím, výhradně e-mailem na adresu sprsv.poradna@centrum.cz.
Odesláním dotazu souhlasíte s pravidly poradny na stránce http://www.planovanirodiny.cz/clanky/poradna.


© 2001 - 2013 Společnost pro plánování rodiny a sexuální výchovu | používáme phpRS