Spolehlivost antikoncepčních metod - otázky a odpovědi

 Pro popsání spolehlivosti jednotlivých antikoncepčních metod se často používá Pearl index. Je to číslo, které říká, ke kolika otěhotněním došlo u sta žen používajících daný typ antikoncepce po dobu jednoho roku pravidelného pohlavního styku. Podle různých zdrojů může být toto číslo odlišné. Ke spolehlivosti antikoncepce přispívá jednak spolehlivost metody při jejím bezchybném použití, jednak naše vlastní schopnost metodu bezchybně použít.

Dobrý den, ještě jsem se chtěl zeptat na tento přípravek - Pharmatex. Z několika diskuzí na vašich stránkách jsem usoudil, že to je antikoncepční přípravek, ale když jsem se na něj v lékárně ptal, tak mi řekli, že to je jen jako doplnění antikoncepce. Takže ho používat samostatně bez dalšího antikoncepčního přípravku nelze? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, účinnost Pharmatexu dosahuje účinnosti některých typů hormonální antikoncepce. Je testována na plnou ejakulaci do pochvy a její spolehlivost se uvádí od 0,68 do 2,5. Číslo označuje množství žen ze sta, u kterých antikoncepce selhala v průběhu jednoho roku. Je na Vás, zda se Vám tato spolehlivost zdá dostatečná, či nikoli. Pokud chcete účinnost zvýšit, můžete v tzv. plodných dnech kombinovat s přerušovanou souloží či kondomem.
Mgr. Zuzana Prouzová

Vážený pane doktore je mi 21 let. Mám partnerku, 19 let Chtěli bychom od Vás poradit
1)-Jaká je nejúčinnější ochrana proti nechtěnému těhotenství?
2)-Nakolik jsou spolehlivé kondomy?
3)-Nakolik je spolehlivá antikoncepce?
4)-Jaké veškeré vedlejší účinky může mít hormonální antikoncepce?, co je pravdy, že může být rakovinotvorná?
5)-Jaké jsou jiné druhy an. (nehormonální) a jak jsou spolehlivé?
6)-Co mi můžete říct o prášcích Postinor (účinnost, vedlejší účinky)
7)-Jakou ochranu byste nám doporučil, aby byla ke stu procent účinná a přitom byla co nejšetrnější k tělu mé partnerky???
Za odpověď předem děkujeme a nashledanou....


Nejúčinnější ochranou proti nechtěnému těhotenství je kombinace mužského kondomu a ženské hormonální antikoncepce dohromady. Kondom sám o sobě může někdy selhat, v případě kombinace s hormonální antikoncepcí ženskou je však téměř 100%. Moderní hormonální antikoncepce má několikanásobně více příznivých účinků než možných zdravotních nežádoucích komplikací. Například působí jako prevence rakoviny děložního těla a vaječníků, tedy pravý opak vámi zmiňovaného rakovinotvorného vlivu. Z nehormonální antikoncepce je možno doporučit tablety Pharmatex, které se zavádějí do pochvy před souloží. Dostanou se koupit i bez lékařského předpisu a také tyto tablety se dají s kondomem kombinovat a zvyšují jeho spolehlivost. Postinor je tableta po nechráněném pohlavním styku, její spolehlivost se zvyšuje zkracováním doby, která od soulože uplynula. Nejbezpečnější je bezprostředně po nechráněném pohlavním styku. Jedná se však o nouzovou antikoncepci, např. pro případ prasknutí kondomu. Všechny moderní antikoncepční metody jsou k tělu partnerky maximálně šetrné.
MUDr. Radim Uzel

Vážený pane doktore, je mi 24 let a mému příteli bude 29 let, žijeme spolu 4 roky. Již 7 let používám hormonální antikoncepci,ale nespoléhám na ní,beru ji spíše kvůli bezproblémové menstruaci. Jelikož ještě několik let děti nechceme, používáme s partnerem ještě přerušovanou soulož. Do této chvíle bylo všechno v pořádku, oběma to tak vyhovuje, ale nedávno jsem se dočetla, že přerušovaná soulož je velice nespolehlivá, protože prý z penisu ještě před vyvrcholením odtéká preejakulační tekutina, která obsahuje značné množství spermií. Napište mi prosím Váš názor na přerušovanou soulož. Děkuji a přeji hezký den. Přerušovaná soulož jako antikoncepce může selhávat ve více než 15% případů, děje se tak zřejmě právě v důsledku předejakulační tekutiny.

Pokud užíváte hormonální antikoncepci, můžete bez obav praktikovat nechráněný pohlavní styk s ejakulací do pochvy. Tady je možné selhání menší než 1%. Pokud ovšem praktikujete přerušovaný styk v kombinaci s hormonální antikoncepcí, pak je možnost otěhotnění téměř zcela vyloučena.
MUDr. Radim Uzel

Dobry den. Rad bych se zeptal na jednu vec. S pritelkyni se velice casto a radi milujeme. Nemam zadny problem fyzickeho razu.Jen se chci zeptat,pokud pritelkyne nema antikoncepci,zda si muzeme doprat sex bez kondomu a jine ochrany. Jde mi spis o to,zda muze moje pritelkyne otehotnet z tekutiny,ktera pri sexu vyteka z meho penisu.Samozrejme jsem opatrny a pokud je ma pritelkyne uspokojena,dokoncime milovani jinou praktikou nez pohlavnim stykem. Jadro veci tedy: Pokud do pritelkyne nevystriknu,muze otehotnet? Muze otehotnet z te tekutiny,pruhledne,ktera mi vyteka s penisu kdyz jsem vzruseny? Moc dekuji za odpoved.Budeme hned klidnejsi.

Pri zpusobu pohlavního styku, který uvádíte, je v prípade oboustranné plodnosti partneru pravděpodobnost otěhotnění více než 15 %, tedy dosti vysoká na to, abyste raději zvážili nějakou jinou antikoncepční metodu.
MUDr. Radim Uzel

Beru hormonální antikoncepci a při sexu nedovolím partnerovi, aby se udělal ve mně bez kondomu, protože se bojím otěhotnění. Většinou, ale používáme kondom jenom pro vyvrcholení, protože se s ním partner na začátku sexu do mě nemůžu dostat. Měli sme spolu přerušovaný sex i v 7 denní pauze mezi antikoncepci a já se teď bojím otěhotnění. K doktorovi, ale ještě nechci jít. Jaká je šance, že otěhotním a jak poznám, že jsem těhotná?

Vlastně je zbytečné, abyste brala hormonální antikoncepci, pokud ji plně nedůvěřujete. Když se bere pravidelně, každých 24 hodin a včas, t .j., že ji nezapomínáte a přitom neberete některá antibiotika a pod., která můžou způsobit její selhání, nemusíte se obávat otěhotnění, účinnost je téměř stoprocentní. Tabletky vás samozřejmě chrání i během sedmidenní přestávky v užívání. Tak to je naprogramováno. Takže buďte klidná. Pokud vám vynechá menstruace, pokračujte v dalším platíčku podle plánu a kolem 14-té tablety si nechte udělat vaginální ultrazvuk, který vyloučí vaši obavu z otěhotnění.
Zdraví vás MUDr. P.Kolan

Dobrý den, přítelkyně užívá antikoncepční náplast Evra už půl roku. Je jí 18 let. V poslední době jsem slyšel, že s touto náplastí otěhotnělo už hodně žen. Na internetové stránce evry poradna nefunguje a na slovenském portálu evry uvádějí, že s Evrou na Slovensku neotěhotněla dosud žádná žena. Chtěl by jsem se zeptat, jak učinná Evra ve skutečnosti je a jestli se dá považovat za spolehlivou antikoncepční metodu? Ještě by mne zajímalo jestli je její účinek ovlivněn odlepením okrajů?. Stává se nám po koupeli, že okraje špatně drží a někdy se pod náplast dostává voda. Je lepší náplast vyměnit nebo nechat tu starou? Vím, že mám hodně otázek ale jste jediná solidní poradna na internetu kterou jsem našel...... Předem Vám tedy moc děkuji za odpovědi..

Moc se mi líbí, že se jako partner zajímáte o účinek antikoncepce své přítelkyně. Je to méně časté a svědčí to o Vaší odpovědnosti k životu vůbec. A teď k odpovědi. Evra je spolehlivá antikoncepční náplast, pokud se užívá dle návodu. Při nalepení na suchou a dokonale čistou nemastnou pokožku je potřeba dlaní náplast podržet asi 10 vteřin. Teplo, které se přitom vyrobí, působí na dobré přilnutí náplasti k pokožce. V takovém případě výrobce garantuje přilnavost i při koupeli nebo saunování. Selhání této hormonální metody je možné , podobně jako u horm. tabletky, např. po užití antibiotik. Tyto léky přechodně snižují hladinu kolujících hormonů v krvi. Tím může dojít k ovulaci a k případnému selhání. Proto v tom měsící, kdy beru antibiotika, raději doporučujeme do následující menstruace užívat současně kondom. Pokud přesto náplast podezřele povolí, neriskuji a raději použiju novou.
Hezký den přeje MUDr. P.Kolan

Dobrý den! Chtěla jsem Vás poprosit o odpověď na otázku výběru antikoncepce. Změnila jsem místo studia a našla jsem si nového gynekologa, který mi navrhl změnu antikoncepce. Brala jsem Belaru (chtěla jsem "vylepšit" obličej - ale neměla jsem vážnou formu akné) a on mi doporučil Cerazette. Nicméně po tomto preparátu se mi rapidně zhoršila pleť, a tak jsem ho požádala o změnu, načež mi nasadil Diane 35. Nejsem odborník (proto chodím k němu), ale našla jsem si na internetu dost článků a připomínek k Diane 35. Vzhledem k tomu, že zkušenosti s ní jsou individuální, prosím Vás o odpověď na otázky: Co si myslíte o zátěži Diane pro organismus, případně jak dlouho by se měla užívat? Uvažuji o přechodu na nehormonální druh antikoncepce (Pharmatex popřípadě kondom) - myslíte že po vysazení Diane (beru zatím 3 měsíce) musí nastat zhoršení stavu pleti? Případně, za jak dlouho se organismus srovná se změnou? Je mi 23 let, zdravotní problémy nemám - akorát mi praskají malé žilky na nohách. Předem Vám velice děkuji za odpověd(i).

Nerozumím, proč jste měnila antikoncepci, která Vám zřejmě vyhovovala (tj.Belaru). Vítězná sestava se nemění ani ve fotbale, ani v medicíně. Cerazette není přípravek vhodný k léčbě akné, snad je nepatrně šetrnější k žilnímu systému dolních končetin (ale podstatnější pro něj je, kolik času prosedíte např. u počítače, či nehybně stojíte třeba za pultem).
Diane 35 je indikována u žen s těžkou akné, neženským ochlupením a vysokou hodnotou testosteronu v krvi. Kosmetický efekt každého kontraceptiva je možno hodnotit za 6-9 měsíců užívání.
Délka užívání jakékoliv antikoncepce (vč. Diane) se řídí zájmem a stavem pacientky, ne časovými dogmaty. Rozvaha o nehormonální antikoncepci - záleží na Vašem vztahu k případné graviditě.
Představte si - přijdete na běžnou gynekologickou prevenci a lékař Vám sdělí, že jste gravidní. Jaká by byla Vaše reakce?
1. Hurá - pak není proč hovořit o antikoncepci.
2. Interrupce - pak se držte vysoce spolehlivých metod hormonálních.
3. Raději později, ale co se dá dělat, budu matkou dříve = ambivalentní postoj - pak je možno uvažovat i o méně spolehlivých nehormonálních postupech. Uvědomte si pravděpodobnost selhání metody - pečlivě užívaní horm. antikoncepce 0,01%, méně pečlivé 0,1-0,2%, prezervativ 4%, spermicidy 2-6%, výpočty plodných dnů 10-40 %. Kombinace prezervativ + spermicid má riziko selhání pod 1%, nejmenší ze všech nehormonálních postupů.
MUDr.M.Havlín